Αυτό είναι το θέμα του δεύτερου studio που κάνουμε στο μεταπτυχιακό, το οποίο αρχίσαμε να το δουλεύουμε τον Δεκέμβρη και τελειώνει την Παρασκευή που μας έρχεται. Η πορεία ξεκίνησε από την επιλογή μιας ταινίας την οποία θα διαλέγαμε βάση κάποιων κριτηρίων που είχαν να κάνουν με... ξενοδοχεία, κάψουλες και τροφή για σκέψεις! Eπρεπε να σκιαγραφήσουμε χώρους που είχαν προβληθεί στην μεγάλη οθόνη και να τους μετατρέψουμε σε σκέψεις για το ξενοδοχείο του μέλλοντος. Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα τόσο για ταινίες ( Πέρασαν πολλές απ' το μυαλό μας) αλλά και για ξενοδοχεία που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή (πρέπει να κάνω ένα άλλο ποστ με τα αποτελέσματα της έρευνας, πραγματικά θα μείνετε με ανοιχτό το στόμα, αν δείτε τι είδους ξενοδοχεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο πλανήτη!) καταλήξαμε σε δύο ταινίες. Η πρώτη Ιταλική και καθόλου γνωστή διαλέχτηκε απ την Μαργαρίτα την κοπέλα που δουλεύω μαζί και λέγεται "Il ragazzo di Campagna" και η δεύτερη που διάλεξα εγώ ήταν "Το πέμπτο στοιχείο". Στη συνέχεια δουλέψαμε για περίπου 2 μήνες πάνω στο concept που θα είχε το ξενοδοχείο μας. Πολύ σημαντικό στοιχείο για μας ήταν το στοιχείο της κίνησης. Θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα ξενοδοχείο που ο επισκέπτης να νιώθει την κίνηση σαν μια συνεχή ροή μέσα στη πόλη. Η ερώτηση που επικρατούσε στο μυαλό μας ήταν η ίδια με αυτή που θα έπρεπε να απαντήσει ο κάθε επισκέπτης. 'ΕΣύ, που θα ήθελες να ξυπνήσεις αύριο;"
Δουλεύοντας σε πυρετώδεις ρυθμούς χτίσαμε μια ισχυρή ιδέα για ένα ξενοδοχείο με όνομα explorer. Εξερευνητής πόλεων. Για να γίνει καθαρά αντιληπτό το πως θα λειτουργεί το ξενοδοχείο δώσαμε ένα παράδειγμα στο μυαλό μας, το Παρίσι. Το ξενοδοχείο θα ήταν κομμάτι-κομμάτι σε 30 διαφορετικές τοποθεσίες μέσα στο Παρίσι, αλλού πιο πυκνά αλλού πιο αραιά, ανάλογα με την κίνηση και την ζήτηση της κάθε περιοχής. Κάθε σταθμός του ξενοδοχείου (pit-stop) θα είχε δέκα δωμάτια. Το κάθε δωμάτιο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το σταθερό κομμάτι το οποίο έχει το καθιστικό και το μπάνιο μεγέθους 25τμ (μην ξεχνάτε σχεδιάζουμε ξενοδοχεία 5 αστέρων) και το δεύτερο μέρος είναι το κομμάτι-κάψουλα (ή carψουλα όπως το ονομάσαμε!) το οποίο θα είναι ένα υβρίδιο μεταξύ δωματίου και αμαξιού. Αυτό το κομμάτι περιέχει ένα τραπέζι, ένα μικρό καθιστικό-πιλοτήριο και το κρεββάτι. Είναι περίπου 21τμ και είναι σχεδιασμένο με τις αρχές κατασκευής πολυτελών αμαξιών (βλ. Pininfarina). Για να έχετε μια ιδέα, η κάρψουλα είναι λίγο μεγαλύτερη από ένα Hammer (το αμάξι).
Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου θα "κλείνουν" τι δωμάτιο θέλουν απ' το ίντερνετ θα παίρνουν το αεροπλάνο και μόλις προσγειώνονται στο αεροδρόμιο θα τους περιμένει η καρψουλά τους ήδη. Σκεφτείτε την αίσθηση του να βγαίνεις απ το αεροπλάνο, να μην έχεις καν να ασχοληθείς με τις βαλίτσες σου (αφού θα υπάρχουν οι αχθοφόροι για τις κάρψουλες) και να βγαίνεις απ΄την κύρια είσοδο και τσουπ, βρίσκεσαι ήδη στο μικρό σου κινητό δωμάτιο. Με αυτοματοποιημένα συστήματα οδηγεί μόνο του. Έχεις το μινι-μπαρ σου, το καθιστικό σου, το κρεββάτι σου, τζαμένιες επιφάνειες παντού και μπορείς ήδη να αρχίσεις να απολαμβάνεις τις διακοπές σου, όσο η καρψουλά σου σε ταξιδεύει πίσω στο pit-stop σου. Τα συστήματα της κάρψουλας είναι συνδεδεμένα με GPS καθώς και με τις βάσεις δεδομένων του δήμου και μπορούν να σε πάνε όπου θέλήσεις, να σου κάνουν ξεναγήσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης ενώ εσύ απολαμβάνεις το μαρτίνι σου (shaken not stirred). Η κάρψουλα έχει 18τμ επιφάνειας καλυμμένα με φωτοβολταϊκά πανέλα και παράγει 20 φορές την ηλιακή ενέργεια που χρειάζεται. Έχει 2 μεγάλες μπαταρίες και αποθήκευση ενέργειας και καθώς εσύ κάνεις τις διακοπές σου, μαζεύεις και ενέργεια για το ξενοδοχείο.
Φανταστείτε 300 μικρές πυγολαμπίδες να τριγυρνούν 24/7 και να μαζεύουν ενέργεια. Κάθε pit-stop πέρα απ τις πολυτελείς λειτουργίες που αρμόζουν σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων έχει και ένα τμήμα που αφιερώνεται στο κοινό, όπου μπορείς να πας και να χρησιμοποιήσεις τζάμπα ρεύμα, απ το να φορτίσεις το κινητό σου ή τον υπολογιστή σου, μεχρι το να φορτίσεις το ηλεκτρικό σου αμάξι (σε μια χώρα σαν την Ινδία όπου η παραγωγή φτηνών ηλεκτρικών αμαξιών έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε τρελούς ρυθμούς κάτι τέτοιο θα ήταν ανεκτίμητο). Το ξενοδοχειακό δίκτυο της εκάστοτε πόλης θα συνεργάζεται άψογα μέσω του διαδικτύου και έτσι θα μπορείς να κλείσεις δωμάτιο σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης. Πχ 2 μέρες κοντά στον πύργο του Αίφελ, δυο μέρες στην Μονμάρτρη και άλλες δυο στην "La Defence" .
Θα μπορείς βέβαια να κοιμηθείς οπουδήποτε θες, καθώς η κάρψουλα συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό όχημα και μπορεί να παρκάρει όπου θα μπορούσες να παρκάρεις και το κανονικό σου αμάξι. Θα μπορείς πραγματικά να πεις, κοιμήθηκα κάτω απ' τον πύργο του Αίφελ -χωρίς να εννοείς τα γρασίδια.
Μια ουτοπική ιδέα; Δεν νομίζω. Το μόνο όχι άμεσα εφικτό στην όλη ιδέα είναι το αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης (αυτόματος πλοηγός) για το οποίο όμως θα σας παραπέμψω εδώ στο αεροδρόμιο του Λονδίνου όπου αυτά τα αυτοματοποιημένα μίνι οχήματα μεταφοράς είναι ήδη ελεγμένα πλήρως και λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα μπορέσετε να δείτε οπτικά πως θα ήταν μια μέρα ενός από επισκέπτη στο ξενοδοχείο H_explorer καθώς και το τι σημαίνει για μια πόλη η ένταξη αυτού του ξενοδοχείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου