Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

My name is Spyros, and i went Viral (Η τραγωδία του Hellene)

Με ντροπή αντίκρισα και εγώ αυτό το βίντεο-κωμωδία με τίτλο "I am Hellene" που χοροπηδάει από προφίλ σε προφίλ τις τελευταίες μέρες στο ίντερνετ. Βλέποντας την ηθοποιό Κατερίνα Μουτσάτσου να φωνάζει πως είναι Hellene και όχι Greek, ή ελληνίδα for that matter. Απ' ότι κατάλαβα το βίντεο το δημιούργησε η ίδια, από το LA και όχι δεν εννοώ το Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά το Los Angeles, εκεί όπου ζει και εργάζεται.
Από που να αρχίσω και από που να τελειώσω; Απ' το ότι μοστράρει ως κάτι φαινομενικό, μιλώντας με ένα στυλ "εμάς τους Έλληνες μας χρωστάτε λαγούς με πετραχήλια γιατί πριν 3000 χιλιάδες χρόνια εμείς εφηύραμε την έννοια του χρέους" ή απ' το ότι πρέπει να μας φωνάζετε Hellene και όχι Greeks, γιατί αυτό είμαστε. Το ότι βάζει τις φωνές ξεσηκωμένη ουρλιάζοντας σχεδόν πως όλα στη ζωή είναι ελληνικά; Πως αγαπάει τη χαρά της ζωής (;) ή για το ότι κομπάζει για τα έξι χιλιάδες νησιά που έχουμε -για πόσο ακόμα δεν ξέρω καθώς τα βλέπω σύντομα στο ebay. Περηφανεύεται για τις σπάνιες (και δυσεύρετες πλέον) ελληνικές παραδόσεις και δίνει έμφαση στην δική μας, ελληνική, οικογένεια που είναι... ιερή. Δηλαδή οι ξένες οικογένειες τι ακριβώς είναι, ανίερες; Το θεωρώ ντροπιαστικό να φτάνει σε σημείο κάποιος να κομπάζει για το ότι είναι ηθικός άνθρωπος με αξίες. Το χειρότερο απ' όλα είναι πως το βίντεο αυτό, είναι στεγνή αντιγραφή ενός Καναδικού διαφημιστικού μπύρας που είχε βγει πριν έξι εφτά χρόνια και που είχε κωμικό καθαρά χαρακτήρα δίνοντας έμφαση σε θέματα που κοροϊδεύουν οι Αμερικάνοι τους Καναδούς (όπως το πώς προφέρουν το about κτλ). Οι Καναδοί βέβαια είχαν πιάσει το νόημα και για να μην ξεφύγει σε προεκλογικό βίντεο από ακροδεξιό κόμμα, το κράτησαν σε κωμικά επίπεδα. Άλλωστε ήταν μια διαφήμιση μπύρας.

Δεν είναι ντροπιαστικό να αντιγράφεις μια διαφήμιση μπύρας, για να υπερασπιστείς εθνικιστικά τη χώρα σου;

Είναι ακριβώς κάτι τέτοιες γελοιότητες που μας έχουν φέρει στα χάλια που είμαστε. Αυτή η ηλίθια ελληνική νοοτροπία πως όλοι μας χρωστάνε κάτι γιατί πριν 5000 χρόνια όταν όλοι οι άλλοι ζούσαν σε σπηλιές εμείς χτίζαμε Παρθενώνες και φιλοσοφούσαμε για τη ζωή και το θάνατο. Λες και υπάρχει κάποιο διαγαλαξιακό θεσμικό πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων των αξιών του κόσμου που νόμιμοι κάτοχοι είμαστε εμείς και πρέπει να μας τα σκάνε επ' άπειρον γιατί έτσι.

Σας έχω νέα. Δεν μας χρωστάνε τίποτα. Δεν είμαστε οι ίδιοι Έλληνες που ζούσαν στην αρχαία Ελλάδα. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι Έλληνας σαν εμένα και εσένα και το "ελληνικό γονίδιο" έχει εκφυλιστεί τόσο πολύ μέσα στις χιλιάδες των χρόνων που έχουν περάσει και λαούς που μας έχουν κατακτήσει αλλεπάλληλες φορές που όσο είμαστε εμείς ίδιοι με τους αρχαίους Έλληνες, άλλο τόσο είναι και οι Ιρακινοί ίδιοι με τους αρχαίους Βαβυλώνιους. Ούτε η Γερμανία μας χρωστάει τίποτα αποζημιώσεις για τον Χιτλερ, ούτε κανένας άλλος και μπορούμε να σταματήσουμε να προσπαθούμε να βρούμε χρήματα και εθνικό φρόνημα με αυτούς τους γελοίους τρόπους. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι που να αξίζει πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας και αν θέλουμε να μπορούμε να θεωρούμαστε αντάξιοι συνεχιστές του έργου των αρχαίων Ελλήνων... Ε τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και για αρχή εγώ δεν θα το διαφήμιζα και πολύ, δεν είμαστε καν κοντά.

Όταν άκουσα δε, τον εθνικό ύμνο να παίζει από πίσω ανατρίχιασα. Αλλά δεν ήταν από κάποιο υψηλό αίσθημα εθνικού φρονήματος, αλλά από φρίκη. Το θεωρώ ταπεινωτικό για μια χώρα να πρεσβεύεται έτσι, να μου πεις κανείς δεν είπε στην κυρία Μουτσάτσου να κάτσει και να κάνει όλο αυτό το τσίρκο, το έκανε μόνη της ή από προτροπή κάποιου Αμερικάνου φίλου της, όταν ένα βράδυ καθώς έπιναν το κρασάκι τους σε κάποιο κοσμικό γκαλά, της είπε "Ρε συ, γιατί δεν γυρνάμε ένα βίντεο με σένα να λες ότι έλεγε εκείνος ο παίδαρος στην Καναδική διαφήμιση μπύρας; Θυμάμαι είχε πιάσει τόπο" Και αυτό είναι το χειρότερο. Δεν με ενδιαφέρει βέβαια η κυρία Μουτσάτσου, γιατί θα μπορούσε άλλωστε, δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε ήμουν φαν της ηθοποιίας της κάτι που επιβεβαιώθηκε στα τελευταία λεπτά του βίντεο.

Απλά τραγικό.

Υψηλό εθνικό φρόνημα; Χρυσή Αυγή; Αυτό είναι το κερασάκι στην κοινωνία που έχουμε για τούρτα, τελικά ίσως και να είναι το μόνο χαρακτηριστικό που μας έχει μείνει απ' τους αρχαίους Έλληνες. Η τραγωδία.

Σας παραθέτω και τα δύο βίντεο, το ελληνικό:



και αυτό του Καναδά:



UPDATE: Πολλά πολλά ευχαριστώ στο παλικάρι που έβγαλε αυτό το βίντεο, μόλις το είδα παραδόθηκα στα γέλια για πάντα. Ο Σπύρος έχει κατακτήσει τα κοινωνικά μίντια από χτες, χτυπώντας πάνω από 250.000 προβολές σε λιγότερο από μια μέρα. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως αν συνεχίσει έτσι θα τον παρουσιάσει και ο Ray William Johnson σύντομα. Τι τιμή...




UPDATE 2: Πλέον στην παρέα μας προστέθηκε και ο Μάνος. Με αυτό το φαρσοκωμικό βιντεάκι, απολαύστε τον:





--------------------------



Απ' ότι φαίνεται όμως, ο φίλος Σπύρος τσάντισε κάποιους υπερατλαντικούς φίλους (υποθέτω κάπου από το LA) και έτσι το βίντεο κατέβηκε ήδη ως παραβίαση δικαιωμάτων της Romanesque FIlms. Λογικά υποθέτω πως είναι το υλικό που παρουσίασε αυτούσιο από το βίντεο της κυρίας Μουτσάτσου. Η Romanesque FIlms εξάλλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το όνομα της κυρίας Μουτσάτσου όπως κάποιος μπορεί να αντιληφθεί πολύ εύκολα εδώ.
Δεν μου φαίνεται πάντως πως αυτό θα σταματήσει τον φίλο Σπύρο, ελπίζω να επανέλθει με νέο βίντεο και αυτή τη φορά χωρίς λάθη :)



8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ ως προς το γενικότερο νόημα του post με μια μικρή παρατήρηση:

    Φυσικά και μας χρωστάνε οι Γερμανοί, για την ακρίβεια μας χρωστάνε ένα σκασμό λεφτά από τις πολεμικές αποζημιώσεις που ποτέ δεν μας έδωσαν και οι κυβερνήσεις μας ποτέ επί της ουσίας δεν διεκδίκησαν, έχαναν τους φακέλους της υπόθεσης και άλλα ευτράπελα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εντάξει...ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο, ελάχιστο...
    εμετικό απλά, εμετική απλά η Μουτσάτσου...
    μα καλά, τέεεετοια στεγνή αντιγραφή???
    τοοοοοόσο γελοία???
    δεν έχω να προσθέσω πολλά, τα είπες όλα νομίζω
    απλά να σου πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ, όχι γιατί με εκφράζει ΑΠΟΛΥΤΑ το κείμενό σου, απλά γιατί είναι αισιόδοξο να σκέφτεσαι ότι και άλλοι άνθρωποι σκέφτονται έτσι...
    υποκλίνομαι στον Σπύρο επίσης...μεγάαααλες αλήθειες λέει...
    (βγάλε τη λεκτική επαλήθευση, είναι εκνευριστική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. snowball απλά ξέρεις τί γίνεται; 1ον)τις γερμανικές αποζημιώσεις τις θυμηθήκαμε τώρα "ξαφνικά" και 2ον)πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω, είναι κάπου pathetic όλο αυτό...
    και εντάξει σου λέω εγώ τις δικαιούμαστε, αλλά γιατί τόσον καιρό ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έλεγε τίποτα και τωωωωρα που οι Γερμανοί έγιναν "κακοί" τις θυμηθήκαμε...είμαστε φαρσοκωμωδία, that's all...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τις θυμηθήκαμε τώρα, και αν κάποιοι τις θυμήθηκαν τώρα, αυτό είναι πρόβλημά τους... Πολλοί τις θυμόντουσαν και μεταξύ αυτών πολλά τμήματα τις Αριστεράς, πολλά χρόνια τώρα ακόμα και τότε που πέφτανε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση Σημίτη για την περίφημη είσοδό μας στην ΟΝΕ...

      Στην τελική το ζήτημα είναι ότι κάποιος χρωστάει λεφτά στον ελληνικό λαό και ΌΧΙ στο ελληνικό κράτος, το οποίο πάντα σάπιο ήτανε και μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού δεν κοιτούσε... Φαρσοκωμωδία είναι να μην διεκδικηθούν αυτά τα λεφτά επειδή δεν είναι comme il faut, το τι κάνουν οι όψιμοι αγανακτισμένοι δεν μου λέει κάτι ούτε και με καθορίζει...

      Διαγραφή
  4. JonyG σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, την λεκτική επαλήθευση την έχει αυτόματα λόγω antispam και γενικά είναι βολικό γιατί υπάρχουν πολλά autospam bots που ποστάρουν.

    Snowball αυτό που περιγράφεις είναι σαν να ζητάς απ' το Γιώργο πίσω τα χρήματα για την τσίχλα που του είχες αγοράσει τόοοοοτε στο δημοτικό (θυμάσαι;). Δεν είναι ούτε εκεί το πρόβλημα, ούτε η λύση. Και σίγουρα όσα λεφτά και να δώσουν οι Γερμανοί δεν θα αναστήσουν τα θύματα του πολέμου ούτε θα φτάσουν ποτέ ανέγγιχτα στις οικογένειές τους. Γιατί είναι σάπια η νοοτροπία πάνω στην οποία γίνονται όλες οι κοινωνικές δράσεις της χώρας, απλά θα φαγωθούν κι αυτά μαζί με όλα τα υπόλοιπα.
    Η αλήθεια είναι σκληρή αλλά ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε και λίγο στον καθρέφτη. Μας έχουν δώσει πολλά λεφτά και ποτέ δεν τα αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε. Τα φάγαμε. Και για να μην παρεξηγηθώ, κάποιοι λίγοι έφαγαν ένα τεράστιο μέρος και πολλοί έφαγαν κάτι λίγο στην άκρη. Υπήρχαν και πολλοί που δεν άγγιξαν ποτέ τίποτα και αυτούς τους χαίρομαι πιο πολύ απ' όλους.
    Εξάλλου ο σκοπός μου δεν ήταν να αμφισβητήσω το ίδιο το ερώτημα του αν μας χρωστάνε, αλλά το να τονίσω πως δεν είναι εκεί το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ενδιαφέρουσα απάντηση:

    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/aganaktismemoi-ellada/meta_to_i_am_hellene_to_i_am_malakas.1749066.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λευτέρη το έχω συμπεριλάβει το βίντεο αυτό στο τέλος του άρθρου αν είδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή