Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Τα λαγουδάκια αυτόχειρες του Andy Riley - Andy Riley's Bunny suicides.

Χαριτωμένα, τοσοδούλικα, άσπρα κουνελάκια, με τις μικροσκοπικές φουντωτές ουρίτσες τους και τα μικρά ποδαράκια τους, τα έχουν βάλει με τη ζωή και.... αυτοκτονούν. Κάτι δεν πάει καλά έτσι; Κι όμως, αυτό το κόμικ που έπεσε στα χέρια μου πρόσφατα είναι γεμάτο με εικόνες σχεδιασμένες από τον Andy Riley που δείχνουν κουνέλια να αυτοκτονούν με τους πιο άκρως διασκεδαστικούν -πλην- μακάβριους τρόπους. Δεν μπορεί να πει κανείς.. Τουλάχιστον αυτά τα κουνέλια έχουν φαντασία. Περιστρεφόμενες πόρτες, μια τοστιέρα, μια μπάλα του κρίκετ, ένα μπούμεράνγκ, μια χειροβομβίδα, τσιγάρα, μεγεθυντικοί φακοί, μια μπάλα του μπόουλινγκ και ο συνδυασμός των παραπάνω και άλλων πολλών "εργαλίων θανάτου" προκαλούν τον θεατή να γελάσει με τον επικείμενο θάνατο του κουνελιού που πολλές φορές δεν είναι και τόσο ξεκάθαρος, καθώς ο αναγνώστης πρέπει να συνδυάσει αρκετές πληροφορίες στο μυαλό του για να καταλάβει τι ετοιμάζεται να κάνει το άμοιρο κουνέλι. Είναι όντως μακάβρια διασκεδαστικό.


Ο Andy Riley, ο Βρεττανός συγγραφέας και σχεδιαστής του εν λόγω καρτούν, έχει εισαγάγει αρκετές κρυμμένες αναφορές σε σκηνές από ταινίες όπως η παρωδία του Wicker Man με το κουνέλι να είναι πάνω στην φιγούρα που καίγεται ή στο Terminator αλλά και στο Dr Strangelove του S. Kubrick όπου ο πιλότος του βομβαρδιστικού καβαλάει την ατομική βόμβα καθώς αυτή πέφτει.


Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2003 και μετά την μεγάλη επιτυχία που έκανε στην Μεγάλη Βρεττανία καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο, το 2004 ο Riley έξεδωσε την συνέχεια του κόμικ "Η επιστροφή των αυτόχειρων κουνελιών" το οποίο ακολούθησε τα βήματα του προκάτοχού του τόσο σε φήμη όσο και σε πωλήσεις, εμπνεύοντας πολύ κόσμο όπως τον καρτουνίστα Liu Gang να βγάλει την έκδοσή του "Αυτόχειρες λαγοί" (δεν ξόδεψε πολύ ώρα στην έμπενυση του τίτλου).



Η επιστροφή των αυτόχειρων κουνελιών... ακούγεται σαν τίτλος από D movie...

2 σχόλια:

  1. Χαχα, πολύ καλό βιβλίο.
    Εμπνευσμένο! Οι δύο εικόνες που ανέβασες είναι τέλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Γιάννη, το κόμικ πραγματικά τα σπάει! Θα άξιζε κανείς να το κάνει ημερολόγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή