Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Βορειοδυτικές Εκδόσεις - Ένας νέος, σύγχρονος εκδοτικός οίκος

Η λογοτεχνία στην Ελλάδα είναι μια τέχνη που το κοινό της χωλαίνει τόσο σε αριθμούς όσο και σε δυναμισμό. Οι συγγραφείς που θεωρούνται "καλοί" είναι συνήθως νεκροί εδώ και χρόνια, καθώς τα βιβλία τους ανατυπώνονται ξανά και ξανά με ελπίδα να πουληθούν σε μια νέα έκδοση με ένα νέο εξώφυλλο. Οι συγγραφείς που πουλάνε είναι μιας συγκεκριμένης κατηγορίας και άποψης, τα βιβλία τους έχουν πάντα το ίδιο στυλ και το ίδιο αναγνωστικό κοινό, το οποίο κατά κόρον είναι καταπιεσμένες νοικοκυρές που έχουν ανάγκη να διαβάσουν τι θα μπορούσαν να γίνουν αν ήταν πρωταγωνίστριες σε μια ταινία του Χόλιγουντ. Υπάρχουν αρκετοί καλοί -κατ εμέ- συγγραφείς που όμως δεν τους δίνεται η ευκαιρία να βελτιωθούν αφιερώνοντας τον χρόνο και τον νου τους σε αυτό, καθώς τα συμβόλαια που υπογράφουν με τους εκδότες είναι περισσότερο  συμβολικά παρά κερδοφόρα καθώς δεν τους παρέχουν ούτε καν τα προς το ζην. Και βέβαια υπάρχει και μια τεράστια ποσότητα μαζικής σαβούρας που σαν τη ζύμη έρχεται να δέσει όλη αυτή τη κατάσταση η οποία, όσο και να την μαγειρέψεις, δεν τρώγεται.


Μια κίνηση, από έναν άνθρωπο που έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά, έρχεται να δοκιμάσει και αυτή την τύχη της μέσα στο κατεστημένο. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα ιδίως σε μια Ελλάδα που μέσα στην αναμπουμπούλα όλοι και όλα είναι αβέβαια. Παρ' όλα αυτά ο Γιάννης Πλιώτας και οι "Βορειοδυτικές εκδόσεις" έχουν πολλά καταλυτικά στοιχεία για να ξεχωρίσουν. Ο εκδοτικός οίκος που έχει την έδρα στου στα Γιάννενα, μα θα διανέμει σε όλη την Ελλάδα, έχει ήδη προγραμματίσει δύο εκδόσεις βιβλίων που θα είναι πολύ σύντομα κοντά μας, μέσα στις γιορτές. Τα βιβλία που εκδίδονται είναι από δύο νεαρά παιδιά,  που προσπαθούν να φέρουν μια φρέσκια γεύση στην Ελληνική λογοτεχνία. Τα βιβλία αυτά όπως και όλα τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν, θα εκδίδονται ως open sourced με την άδεια creative commons κατά την οποία θα επιτρέπεται η αναπαραγωγή, ανατύπωση, διαμοίραση και αλλαγή του πρωτοτύπου και γενικά οποιαδήποτε ενέργεια δεν έχει σκοπό να αποφέρει κάποιο χρηματικό αντίτιμο ή να μην αναφέρει την αρχική προέλευση του βιβλίου, το όνομα του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου. Παράλληλα όλα τα βιβλία θα διατίθενται στο διαδίκτυο στην σελίδα του εκδοτικού οίκου ΔΩΡΕΑΝ για να τα κατεβάσει κάποιος στον υπολογιστή του.

"Στόχος μας είναι να μας διαβάσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι χωρίς αυτό να σημαίνει να μας αγοράσουν απαραίτητα." ήταν τα λόγια του Γιάννη όταν τον ρώτησα για αυτή του την κίνηση.


Προσωπικά βρίσκω αυτές τις μικρές λεπτομέρειες του εκδοτικού οίκου καίριες για να φέρουν μια νέα τάξη πραγμάτων και εύχομαι να αναταράξουν αρκετά τον λογοτεχνικό βάλτο της Ελληνικής πραγματικότητας, τόσο με το να προτρέψουν το κοινό να ξαναθυμηθεί πόσο εύκολο κι ωραίο είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο αλλά και τους νεαρούς συγγραφείς να κάνουν μια προσπάθεια να εκδώσουν το έργο τους. Ο Γιάννης που κάνει ο ίδιος την διαλογή και επιμέλεια των βιβλίων του, θέλει να προωθήσει τους νέους συγγραφείς και τις νέες και πρωτοποριακές ιδέες, υποστηρίζει τους νέους συγγραφείς, όντας ένας νέος συγγραφέας ο ίδιος, και από προσωπική άποψη μπορώ να πω, πως δεν θα αφήσει κάτι καλογραμμένο να πάει στράφι, επειδή δεν συμβαδίζει απόλυτα με τις κραυγές μιας αγκομαχούσας αγοράς όπως κάνουν τόσοι εκδοτικοί οίκοι αυτή τη στιγμή.

Λίγα λόγια για τον ίδιο τον Γιάννη:

Γεννήθηκε το 1981 και κατάγεται από το Σταυροδρόμι Αρκαδίας. Είναι αρχισυντάκτης στο περιοδικό "Bookmarks", ενώ τρία βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη. Έχει εκδώσει πολλά του παραμύθια σε περιοδικά και ανθολογίες καθώς και έχει πάρει μέρος σε αρκετούς διαγωνισμούς συγγραφής στο διαδίκτυο. Το πιο πρόσφατο project του είναι οι Βορειοδυτικές Εκδόσεις, ένας καινούργιος εκδοτικός οίκος με έδρα τα Γιάννενα. Διατηρεί ένα ιστολόγιο για τη σειρά Το βασίλειο της Αράχνης που είναι η σειρά των βιβλίων που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Λιβάνη,  ένα ακόμα ιστολόγιο με όνομα Από την καρέκλα του σκηνοθέτη όπου μπορείτε να βρείτε κριτικές και παρουσιάσεις ταινιών του κινηματογράφου, ένα ιστολόγιο με όνομα σελίδα για άλλες σελίδες στο οποίο μπορείτε να βρείτε παρουσιάσεις και κριτικές βιβλίων τόσο Ελλήνων όσο και ξένων συγγραφέων.

Ο Γιάννης έχει ζώδιο Παρθένο και ωροσκόπο Ζυγό που σύμφωνα με τις αστρολογικές προβλέψεις του Κύριου Καρπούζη, μέγα αστραφέντη, θα έχει μια πολύ δυνατή πορεία στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας. Να είστε ενήμεροι και με τα μάτια σας δεκατέσσερα.

4 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά σίγουρα θα προσπαθήσουμε. Ελπίζω να πάει καλά και να βγούνε πολλοί νέοι και καλοί συγγραφείς από τις Βορειοδυτικές.
    Ας μη λέμε πολλά λόγια, ας περιμένουμε να φυσήξουν οι άνεμοι πρώτα : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι σίγουρος πως αν φυσήξει ο άνεμος εγώ θα είμαι εκεί με την νέα μου ανεμογεννήτρια να τον ξεζουμίσω... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή