Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Shiftables - Οι υπολογιστές μετά την έκρηξη

Τα shiftables όπως θα τα φωνάζω από δω και πέρα καθώς δεν μ' αρέσει η ιδέα της μετάφρασης του ονόματός τους, είναι μια καταπληκτική νέα οπτική προς την διαδραστική τεχνολογία, μια μίξη αν θέλετε μεταξύ του υπολογιστή και των παιδικών παιχνιδιών. Ανακάλυψα αυτά τα φανταστικά κυβάκια από μια ομιλία στο TED ενός εκ των ιδρυτών τους, (ευχαριστώ Χριστίνα για το βίντεο στο TED!! ) και σαν παιδί και εγώ ήθελα να παίξω με αυτά αμέσως. Θα βρείτε το εν λόγω βίντεο λίγο παρακάτω σε αυτό το άρθρο.


Τι κάνουν αυτά τα κυβάκια λοιπόν; είναι λίγο σαν τη ζάχαρη. Είναι γλυκά μα από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα. Θέλουν ένα "φαγητό" για να δουλέψουν. Στην περίπτωση των shiftables το "φαγητό" θα είναι ένα application. Χωρίς αυτά μοιάζουν με τουβλάκια ντόμινο. Το σκεπτικό πίσω από αυτό το έργο, σύμφωνα με τους δημιουργούς , David Merrill και Jeevan Kalanithi είναι η δημιουργία ενός υπολογιστή, ο οποίος όμως δεν κρύβεται πίσω από μια φλατ οθόνη και όλα γίνονται βάση μιας τρισδιάστατης ψευδαίσθησης χώρου, μα ένας πραγματικός τριασδιάστατος υπολογιστής που το λειτουργικό του περιβάλλον είναι ο ίδιος ο υπαρκτός χώρος γύρω μας και τα "στοιχεία" , αν μπορούμε αν τα πούμε έτσι, που τον αποτελούν θα είναι ξεχωριστά και αυτόνομα.

Κάθε ένα από αυτά τα κυβάκια είναι σαν ένα αυτόνομο φράγμα της οθόνης του υπολογιστή. Λέμε αυτόνομο γιατί λειτουργεί μόνο του, μπορεί και αισθάνεται το χώρο γύρω του καθώς και την κλίση (tilt) στην οποία βρίσκεται. Το κάθε κυβάκι αποτελείται από μια πλακέτα του μικροεπεξεργαστή, 4 θύρες επικοινωνίας με IR (υπέρυθρες ακτίνες)  μια μπαταρία και μια οθόνη LCD.

Μα ο ρόλος τους δεν είναι να λειτουργούν μόνα τους μα σε συνδυασμούς. Συνδασμούς σε τρισδιάστατο περιβάλλον που έχει βάση και τα shiftables μπορούν και το διακρίνουν. Μέχρι τώρα οι δημιουργοί τους, μέλη του MIT media lab, δεν έχουν καν ξεκινήσει να ζεσταίνονται, ως προς τις δυνατότητες αυτού του νέου τεχνολογήματος, μα καθώς κι αυτοί μαθαίνουν μαζί με αυτό τις δυνατότητές του, προς το παρόν περιορίζονται σε κάποια απλά "πειράματα" όπως μαθηματικές πράξεις, μίξεις χρωμάτων, σταυρόλεξα και απεικονίσεις φωτογραφιών και βίντεο.

Ξέρω τι σκέφτεστε και η απάντηση είναι όχι, δεν μπορείτε να αγοράσετε τώρα. Όπως μιλάμε η ομάδα παραγωγής προσπαθεί να το "εκπορνεύσει" όπως θα λέγαμε, μα δεν ξέρει ακόμα τι να χρεώσει και για ποιες υπηρεσίες! 'Ενα είναι το σίγουρο πάντως, πως αυτός ο δρόμος έχει πολύ ζουμί. Δημιουργώντας αυτή τη πλατφόρμα άνοιξαν τους ασκούς του αιόλου και με την ανάπτυξή τους θα έρθει η διαδραστική τεχνολογία νέας γενιάς. Με τα shiftables και μερικούς ρομποτικούς βραχίονες θα έρθουν τα πρώτα ρομπότ γκουβερνάντες!


και η ομιλία απ' το TED όπως υποσχέθηκα. Είναι πραγματικά πάρα πολύ εντυπωσιακή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου