Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Cubify - To πρώτο 3D printer-gadget για το σπίτι

Για εμάς τους αρχιτέκτονες τα 3D printers είναι μια διορατική ματιά στο μέλλον. Σε ένα μέλλον που θα καθορίσει τον κατασκευαστικό τομέα του επόμενου αιώνα με τρόπους που δεν μπορούμε να προβλέψουμε αυτή τη στιγμή. Όμως πέρα από την αρχιτεκτονική, η "μόδα" του 3D printing δεν ήταν δυνατό να μην καταφτάσει υπό μορφή... "iphone".

Και ναι, έφτασε με το Cubify.

Στυλάτο, μικρό, φτηνό και έτοιμο για χρήση, το mini 3D printer που λανσάρει το Cubify, έχει αρχίσει και διαδίδεται από φόρουμ σε φόρουμ, τραβώντας κάθε ειδών καλλιτέχνες και 3D designers να ανεβάσουν τα σχέδιά τους και να τα δώσουν δωρεάν για εκτύπωση από το printer.
Το ίδιο το printer έρχεται στην τιμή των 1300 δολλαρίων (περίπου 1030 ευρώ) έτοιμο και συναρμολογημένο, εκτυπώνει ABS πλαστικό σε δέκα διαφορετικά χρώματα και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί εύκολα και με στυλ. Για να κατανοήσετε τι εννοώ με τη λέξη "στυλ" θα ανεβάσω μια φωτογραφία του πως μοιάζει ο φτηνότερος 3D printer της αγοράς

Αυτό είναι το rep-rap (αντίστοιχο του MakerBot που είχα παρουσιάσει εδώ) που σε σχέση με το Cube μοιάζει σαν να βγήκε από κάποιο πακέτο της Lego Technics. Το Cube είναι αδιαμφισβήτητα ο πρώτος οικιακός 3d printer, κοστίζει όσο ένα μεσαίο προς ακριβό λαπτοπ και οι δυνατότητές του... ε οι δυνατότητές του δεν είναι πρακτικές, κινούνται στο χώρο του καλλιτεχνικού που για μένα ο χώρος αυτός δεν αγγίζει καν τις πραγματικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει αυτή η τεχνολογία στην κοινωνία. Παρ' όλα αυτά με μια πλατφόρα 14x14x14 εκατοστά, το δυνατό του σημείο δεν είναι το τι μπορεί να κάνει, αλλά το τι μπορεί να φτάσει να κάνει σε μερικά χρόνια.
Έχοντας δουλέψει με αρκετούς 3D printers μπορώ να σας πω πως η ιδέα του easy design - easy print - easy delivery είναι κάτι που ακολουθεί πλήρως τα πρότυπα της εποχής και ήταν ένα βήμα που περιμέναμε στους 3D printers εδώ και καιρό. Ελπίζω να εξελιχθεί προς μια λιγότερο φορμαλιστική προσέγγιση και να αξιοποιήσει τις άπειρες δυνατότητες που δίνει ένα τέτοιο εργαλείο.
Όπως και να έχει οι 3D printers είναι έτοιμοι να μπουν σπίτι σας. Εσείς είστε έτοιμοι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου