Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Parov Stelar & The band

Ενόψει των συναυλιών του, είπα να κάνω ένα μικρό -να τόσο δα- αφιέρωμα στον καταπληκτικό μουσικό που ακούει στο ψευδώνυμο Parov Stelar. Το πραγματικό του όνομα είναι Marcus Füreder και έχει γεννηθεί στο Linz της Αυστρίας, το Νοέβριο του 1974. Όχι δεν είναι σκορπιός έχει γεννηθεί μετά τις 22 του μήνα, είναι τοξότης. Ο Parov εν έτει 2011 έχει καταξιωθεί ως μουσικός και Dj, ενώ με την μπάντα του κάνει περιοδείες σε όλο το κόσμο. Η μουσική του, το είδος της οποίας έχει ονομαστεί "electro-swing" μια ιδιοφυής μίξη, κάνει θραύση και ξεσηκώνει μικρούς και μεγαλύτερους όπου κι αν ακούγεται.

Ο Parov ξεκίνησε ως Dj μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90, μα δεν άρχισε να ηχογραφεί και να παράγει τους δικούς του δίσκους μέχρι τη νέα χιλιετία. Αρχικά με το δικό του όνομα και μετέπειτα με το ψευδώνυμο "Plasma" (!) ο Marcus άρχισε να παίζει μουσική σε μαγαζιά ενώ παράλληλα έγινε μέτοχος στην εταιρία παραγωγής "Bushido recordings". Πολύ σύντομα όμως το 2004 άλλαξε το όνομά του σε "Parov Stelar" και ίδρυσε την δική του εταιρία με όνομα "Etage Noir recordings" και κυκλοφόρησε αμέσως ένα δίσκο και ένα EP με τίτλους "rough cuts" και "KissKiss EP" αντίστοιχα. Από τότε έχει κυκλοφορήσει ακόμη οχτώ δίσκους, δεκαοχτώ EP's, έξι singles ενώ τα τραγούδια του έχουν βρεθεί σε πάνω από εφτακόσιες συλλογές μουσικής (budhha bar, Hotel Costes κ.α) καθώς και σε πολλά τηλεοπτικά διαφημιστικά, ταινίες και σειρές. Μετά το 2005 ο Marcus ήρθε σε επαφή με ακόμη πέντε μουσικούς (δύο φωνητικά, ένα σαξόφωνο, έναν κρουστά και ένα μπάσο) και καθιέρωσε το όνομα "Parov Stelar Band" με το οποίο και περιοδεύει έκτοτε.


Για το είδος της μουσικής που παίζουν, να πούμε πως ακολουθεί κατά πόδας τα πρότυπα της σύγχρονης σκηνής που θέλει να γίνονται μίξεις παλιών γνωστών ρυθμών, με ηλεκτρονικούς ήχους (βλ. τους δικούς μας Imam Baildi), στην συγκεκριμένη περίπτωση ρυθμούς swing να συνδυάζονται με μουσική house και electro. Μια πολυπετυχημένη συνταγή για την οποία μπορεί να καμαρώνει ως ένας απ' τους πρώτους που την έκαναν ευρέως γνωστή μαζί με τον Mr Scruff,  ο Parov έχει συνεχώς αυξανόμενους θαυμαστές, ιδίως στην Ελλάδα που έρχεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο -και δεν εννοώ το καλοκαίρι για διακοπές. Το τουρ του Απριλίου περιλαμβάνει :

13 Απριλίου - Ιωάννινα _BOXX

14 Απριλίου - Βόλος _ "Τσαλαπάτα" (!)

15 Απριλίου - Αθήνα _FUZZ

16 Απριλίου - Θεσσ/νικη _FIX





Η τιμή είναι ενιαία, 25 ευρώ προπώληση (μετά τις 7 Μαρτίου στο www.tickettour.gr ) και 30 στην είσοδο με μοναδική εξαίρεση τα Γιάννενα που είναι 20 ευρώ η προπώληση και 25 στην είσοδο, ευγενική χορηγία του Αλί Πασά. Όσοι δεν τον έχετε ακούσει ποτέ να πάτε σίγουρα είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής. Ο κύριος Καρπούζης ενδέχεται να βρίσκεται στο  FUZZ στις 15 στην Αθήνα. Προς το παρόν σας αφήνω με ένα από τα εφτά βίντεοκλιπ που έχει γυρίσει και το προσωπικό αγαπημένο μου:


5 σχόλια:

  1. Γαμάει η μπάντα! Το σκέφτομαι κ γω. Είχα ποστάρει και ακριβώς το ίδιο βιντεάκι. Αλλά just fwi, ο τυπάς που χορεύει ΔΕΝ είναι ο Parov :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ρε τα σπάνε! Το φαντάστηκα ότι δεν είναι ο Parov δεν ταιριάζει στο σουλούπι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φάτσα, σουλούπι, όλα..! Οκ, απλά επειδή γράφεις "ένα από τα βίντεοκλιπ που έχει γυρίσει", γι'αυτό το επισήμανα :]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε ναι το έγραψα αυτό γιατί -σύμφωνα με όσα διάβασα και βρήκα- είναι επίσημο βίντεο-κλιπ δεν είναι ερασιτεχνικό. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή