Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Σήμερα νιώθω δυνατός

Σήμερα νιώθω δυνατός. Ίσως φταίει το ότι ακούω απ' το πρωί το Scenic World των Beirut, ένα από τα πιο ενθαρρυντικά τραγούδια που γνωρίζω. Έχω παρατηρήσει πως όταν νιώθω δυνατός, νιώθω πιο ξύπνιος απ' το κανονικό. Όταν λέω ξύπνιος δεν εννοώ εξυπνάκιας (βλ. μη μου κάνεις τον ξύπνιο) εννοώ σαν να έχω ξυπνήσει πραγματικά. Η ζέστη σε κοιμίζει. Το μόνιμο άγχος σε κουράζει και νυστάζει. Ο οργανισμός σου θέλει να κλείσει, να σε προστατέψει από το δυσάρεστο. Πολλοί λένε πως όταν πεθαίνεις πρώτα αποκοιμιέσαι. Σαν μια φυσική άμυνα του οργανισμού να σε βυθίσει σε κάτι το γνώριμο.
Δεν θα πούμε όμως για θανάτους και άλλα τέτοια μακάβρια. Σήμερα νιώθω δυνατός. Και αφού νιώθω, είμαι. Εν τέλει ότι νιώθεις είσαι.
Ίσως φταίει που έφτασε το σαββατοκύριακο. Μια όμορφη εκδρομή, άραγμα στην αυλή, ύπνος, ό,τι αποφασίσει ο καθένας να κάνει, το σαββατοκύριακο είναι πάντα μια ανάσα στο μακροβούτι του πενταημέρου. Ρουτίνα. Λένε πως η ρουτίνα σκοτώνει την δημιουργία. Εγώ θα το άλλαζα στο η ρουτίνα σκοτώνει τον άνθρωπο. Ένας φίλος έλεγε "η φασίνα σκοτώνει τη ρουτίνα".

Υπάρχουν δύο είδη ρουτίνας. Η καλή και η κακή ρουτίνα. Σαν την χοληστερίνη. Όλοι έχουμε καλές "ρουτίνες" στην καθημερινότητά μας. Αυτές που απαρτίζουν τη βάση μας. Αυτές που απαρτίζουν την πραγματικότητά μας, αυτές χάρη στις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ό,τι μας έρχεται καινούργιο. Τέτοιες ρουτίνες είναι το μέρος που παίρνεις καφέ κάθε πρωί και ανταλλάζεις καλημέρες και χαμόγελα, ο σουβλατζής που παίρνεις κάθε Κυριακή μεσημέρι και έχει πάντα να σου πει κάτι για να σε ξαφνιάσει, η διαδρομή που θα ακολουθήσεις με τα πόδια από το σπίτι στο μετρό, που με τον καιρό έχεις βελτιστοποιήσει, μέσω της δικής σου κοσμοθεωρίας-βουντού, διαλέγοντας μέχρι και σε ποιες πλάκες του πεζοδρομίου θα πατήσεις για να φτάσεις πιο γρήγορα και ασφαλή, αλλά ακόμη και η ιεροτελεστία που θα ακολουθήσεις στις ελεύθερες ώρες μετά τη δουλειά. Θα βγάλεις τα παπούτσια,θα πλύνεις με κρύο νερό τα πόδια, θα βγεις στην αυλή να ποτίσεις τις μικρές γλάστρες, θα πας για προπόνηση, θα πας να κάνεις το χόμπι σου, θα κοιμηθείς, θα δεις φίλους, ό,τι έχεις εσύ επιλέξει.
Η κακή ρουτίνα, είναι αυτή που σε αποθαρρύνει απ' το να κάνεις οτιδήποτε άλλο εκτός από το πρόγραμμά σου. Αυτή που θα σε κάνει να απορρίψεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό με τη δικαιολογία πως δεν έχεις λεφτά, ενώ κατά βάθος ξέρεις πως δεν είναι τόσο αυτό, αλλά το ότι βαριέσαι να μπεις στη διαδικασία να το ψάξεις και που να τρέχεις και μεγάλωσες και άλλα τέτοια, αυτή που θα σε κάνει να κάνεις μηχανικά τα ίδια πράγματα κάθε μέρα χωρίς να τα έχεις επιλέξει, απλώς επειδή τα έχουν επιλέξει άλλοι για σένα. Κατά μια έννοια η καλή και η κακή ρουτίνα είναι το ίδιο πράγμα. Αλλά κατά βάθος απέχουν πολύ, αν καταφέρεις να διακρίνεις τη διαφορά, είσαι τυχερός. Αν πάλι όχι, σου έχω μια εικόνα. Νιώσε και εσύ δυνατός, όπως εγώ, έστω για μια μέρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου